Den försvunna julkolumnen

Det var december 2014 och Åland diskuterade de rumänska tiggarna. Och Ålandstidningen refuserade min kolumn – möjligen på goda grunder.

Två år sedan. Tiggeriet hade just nått holmen och lägren var delade. Vissa ville hjälpa och stödja – särskilt i julens heeeliga tid borde man väl kunna skänka en slant och sträcka ut en hand till dem som hade det illa? Andra misstänkte trashankarna utanför köpmarknaderna för trafficking och parasitering och ville köra bort dem.

Jag skrev en kolumn om saken. Men Ålandstidningen tyckte den var lite ”för otäck och rå”. Kanske var den det, för jag var förbannad när jag skrev den.
Eller så kanske man inte ville stöta sig med sina annonsörer ..?

Nå, jag misstänker att jag hade fattat samma beslut om jag varit tidningsredaktör. En kolumnists plikt må vara att utforska hagens gränser – ibland genom att ställa sig lite för nära stängslet. Men redaktörens uppgift är då att ge honom en dask på mulen.

Hur som helst, här kommer kolumnen. Ha en fröjdeful 24 december!

God jul! God Juuuul!

Välkomna till vårt åländska fina gnistrande varutempel! Här är det min själ kling kling kling hela dagarna. Kom och köp! Här finns karameller till barna och raffiga strumpor åt frugan och en hederlig borrmaskin åt far, TV-spel och hälsokost och akvarier och tennisracketar och pressyltor och korv och sillsallad och bordtennisbord och guldarmband och blingbling så ända in i helsike, kom nu och köp, upp med plånboken och fram med sedlarna snälla rara och … Va?
Nämen tusan, är de här nu igen de där rumänerna? Se upp! Akta! Ut med dem! De vill bara åt era pengar!
Göran! Tar du ut en av trädgårdstraktorerna, den med schaktbladet? Vi har plogat upp en hel hög med de där snyltarna längst bort på parkeringsplatsen, ta tanten med sjalarna där också och glöm inte barna!

Varför? Men snälla damen, därför att det är så synd om dem förstås! De är ju så fattiga! Det är ju för hemskt alldeles! Så ge dem för guds skull inga pengar. Jag ser för övrigt att damen är pensionär och kanske känner sig givmild såhär i juletider? Jaaa förstås, det förstår jag! Så får jag föreslå att tant tar en titt på den här alldeles excellenta dammsugaren för bara 84,90? Håle, den suger som en tyfon om jag får säga det själv. Titta, jag kan demonstrera på den där utnyttjade östeuropén utanför entrén, titta bara! Javisst, det var nästan så att hela örat for av, hoppla! Det kan man kalla power! Men se nu hur hon springer runt och skriker och pekar. Teater, säger jag! Göran, var håller du hus?
Elakt? Men snälla, det här är ju privat mark! Man kan ju inte hålla på och tigga efter folks pengar i ett köpcentrum! Hur skulle det se ut? Det här praktiska paketet med trädgårdsredskap har jag förresten på specialpris, om damen är intresserad. Kan vara bra till i vår, ska jag demonstrera krattan på teaterkärringen med pappmuggen kanske? Jisses vad hon pallrar. De kan lätt bli lite obalanserade när de är så där höggravida har jag hört.

God jul! God Juuuul! Julglädje till alla på jorden! Herrens frid över er! Kaffe till specialpris! Göran, nu är det ett nytt offer för trafficking här igen – fram med hagelbrakaren! Stackars arma mänskor säger jag! Bort med dem!
Och se på karlarna bara, som sitter och dricker kaffe i bilen medan deras kvinnor arbetar, det är ju för jäkligt rent ut sagt. Vill herrn ha lite mer glögg förresten, medan frugan shoppar? Tänkte väl det! Ta en pepparkaka också, det bjuder vi förstås på! Kanske ett golfset till jul? Testa gärna järnfemman på det där rucklet i zigenarkjol borta vid soptunnan. Hon som det är så synd om!

De är ett verkligt problem faktiskt, de där stackars mänskorna. Varför? För att kunderna reagerar så negativt förstås! Och kunderna reagerar så negativt för att de är ett problem! Pro-ble-matiskt är vad det är! Probleeeeeem!

God jul! Ut med packet! God Juuuul!

Det här inlägget postades i Åland, Livet: dess orsaker och verkningar, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *