Den tredje driften

Det finns egentligen bara tre mänskliga drivkrafter. Två av dem är välkända. Den tredje glöms däremot ofta bort – fastän den numera ligger bakom det mesta av eländet i världen.

Det finns en trappa för våra behov. Den har tre steg. Först kommer överlevnaden. Vi behöver föda, vatten och trygghet, annars dör vi. Det är det första behovet: varje levande individs första utmaning. En självklarhet.
Så vi skaffar oss möjligheter till överlevnad, i form av näring och tak över huvudet. Vad kommer sedan? Enkelt: fortplantningen. Vi drivs att mångfaldiga oss själva. Skaffa barn, föröka oss. Häri ingår också sexualiteten. Inget konstigt där heller.

Nu har vi skaffat oss mat, hittat någonstans där vi kan bo, fått ligga, bildat familj. Om detta var de enda basala behoven vi människor behövde tillfredsställa skulle världen inte ha några nämnvärda problem.
Men vårt evolutionära ursprung har skapat en tredje drift i oss också. Och DEN ställer till det.
För vi behöver också social status.

Egentligen inte så konstigt. När vi väl bodde i vår grotta med vår partner och vårt barn blev vår position i flocken viktig, snudd på livsavgörande. Forskare tror att det var så själva språket föddes: ur vårt behov av ”skvaller” – alltså den process där vi tar emot och sprider vidare information om hur de andra individernas relationer och allianser utvecklades.

Vem var flipp och vem var flopp i den lokala närmiljön? Hur stod sig ens sociala värde i förhållande till de övrigas? Vem hade godingen i grotta 4B ihop det med, och vad fick det för konsekvenser för mig?
Härifrån kommer fundamentala mänskliga begrepp som stolthet och heder. Anseende. Rykte. Och skam …

Ytterst handlar det om makt. Vem äter först? Vem leder flocken? Vem följer ledaren? Vem är favorithustrun? Vems barn får äta och vems barn svälter? Vem kan gå med högburet huvud och vem måste skämmas?
Evolutionen har format oss i enlighet med vår sociala natur och gjort vårt behov av anseende lika starkt som behovet av mat, vatten och sex. Det osynliga statusnätet omsluter oss på varje skolgård, arbetsplats, i alla sociala nätverk, i varenda by, stadsdel, församling, företag, förening och styrelse – den tredje driften.
Och jävlar så den ställer till det för oss. Dess attraktionskraft är den svarta gravitationen bakom machokultur och hedersmord, uppblåsta stoltheter, gamla oförrätter, blodshämnder, gängkrig och andra oförsonligheter – för att inte tala om klasshat (”Jaha? Så du tror att du är finare än jag va?!” ”Fy! Obildade tölp!”) och andra till synes politiska motsättningar i samhället.
Politik, fnys. Egentligen handlar det bara om Herre På Täppan. Vilken apa är störst, äter först?

På sistone verkar västvärldens behov av status närmast ha spårat ur. Våra idéer om eliterna som behärskar oss på diverse oschyssta sätt har gett upphov till förfärliga hatrörelser inom politiken (ja, jag tänker bland annat på clownen i Vita Huset), ett bildningsförakt med tydlig lukt av mindervärdeskomplex och i förlängningen diverse härliga konspirationsteorier som förklarar och plåstrar om vår känsla av skamsen maktlöshet.

För man känner just skam när man är lågstatus. När man våldtagits eller förtryckts, ringaktats, omkörts, kränkts. Och vi vet alla vilka känslor som följer på skammen, eller hur?

Just det. Raseriet. Och sedan hatet. Och sedan kan vad som helst hända.

En man utbildar sig mödosamt under många år. Men han är lågstatus i en korrupt värld, får inget jobb. Han har inga pengar, så han kan inte gifta sig. Han får inte ligga. På TV ser han hånfulla män och oåtkomliga kvinnor som skrattar åt honom medan de plundrar hans värld och spottar på hans kultur.
Tänk sedan Mohammad Atta, ledare för 9/11-piloterna.

Tänk Saddam Hussein, som gömde sig i en jordkula som ett smutsigt marsvin och lät sig hängas tills huvudet lossnade hellre än att erkänna som det var: att han inte hade ett enda faaaaarligt massförstörelsevapen.

Eller tänk … Nordkorea. Svältande, utskrattade, mobbade Nordkorea.
Med kärnvapen.

Faran med den tredje driften är värd att ta på allvar.

Det här inlägget postades i Livet: dess orsaker och verkningar, Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *