Godnatt herr Trump

Donald Trump har knappt en månad bakom sig i Vita Huset, men mäktiga intressen har redan börjat slipa knivarna. Kombinationen av presidentens reflexmässiga lögnaktighet och hans enfald kommer antagligen förr eller senare att leda till riksrätt – och till att evolutionsförnekaren Mike Pence hamnar i Ovala Rummet …

Europa talar just nu mest om Donald Trumps inställning till NATO och hans bisarra påståenden om Sverige. Samtidigt förbereder dock flera mäktiga kongressutskott i USA utredningar om Trumplägrets kontakter med Ryssland under och efter presidentkampanjen 2016. Och oavsett hur nära kontakterna verkligen har varit – och vad de avhandlat – kan Trump redan vara illa ute. För det ordspråk som myntades efter Watergateskandalen gäller mer än någonsin: It’s not the crime, it’s the cover-up.

Vad betyder det? Jo, att oavsett det ursprungliga brottets allvar så är det nästan alltid de efterföljande lögnerna som fäller en politiker under utredning. Så var det för Nixon (som avgick innan kongressen hann avsätta honom) och så var det för Clinton (som fälldes i underhusets riksrätt men frikändes i senaten). Att snuska sig med en praktikant eller bryta sig in hos sina politiska meningsmotståndare kan möjligen gå vägen – bara man inte ljuger om det efteråt.

Det är detta som antagligen kommer att bli Trumps undergång. Hans impulsiva och ogenomtänkta ”ledarstil” i kombination med frånvaron av vuxna rådgivare omkring honom – karln har med några få undantag bara utnämnt dilettanter och jasägare till sin inre krets – har säkerligen redan inneburit lagbrott på hans kommando. Få tror till exempel att den nyligen sparkade nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn på egen hand började ge ryssarna olagliga tips om hur de borde hantera dåvarande president Obamas sanktioner …
På samma sätt verkar det osannolikt att Trump skulle ha varit omedveten om alla de kontakter hans medarbetare haft med Kreml under valkampanjen, samtidigt som Putins hackare angrep hans politiska motståndare … Samarbetade de rent av? Det skulle i princip innebära landsförräderi.

I detta nu – eller i vart fall under de kommande veckorna – kommer Flynn och de andra Trumpianerna att förhöras under ed av ett flertal kongressutskott om sina samtal med ryssarna. Deras uppgifter kommer sedan att stämmas av mot underrättelsematerial från USA:s alla spionorganisationer som förmodligen avlyssnat många av dessa samtal. Med andra ord: ljuger de så kommer de att åka dit, och de vet om det.
Talar de å andra sidan sanning kommer strålkastaren antagligen att riktas mot Trump, mannen på vars uppdrag de handlat. Har han brutit mot lagen och erkänner det väntar riksrätten. Ljuger han om det kommer sanningen förr eller senare fram ändå – återigen med riksrätten som konsekvens.

Med sitt förakt för lagar och regler, sitt narcissistiska storhetsvansinne och sin tvångsmässiga lögnaktighet är USA:s nuvarande president nästan förutbestämd att få sparken, om inte för dubbelspelet med ryssarna så för något annat. Dessutom har han lyckats skaffa sig mäktiga fiender både inom civiladministrationen, säkerhetstjänsterna och pressen. Godnatt herr Trump …

En vanlig invändning är att republikanerna har en så betryggande majoritet i kongressen att de aldrig skulle fälla Trump i ett riksrättsförfarande. Och det stämmer än så länge i underhuset (i senaten väger det jämnare, eftersom han har skaffat sig två långsinta fiender där i republikanerna John McCain och Lindsey Graham). Men ökar Trumps impopularitet ytterligare kan det börja osa bränt just av den anledningen.
Underhusets unga Tea Party-republikaner misstror nämligen sedan länge renlärigheten hos Trump, som aldrig varit någon ideolog för högerekonomiska tankar och som dessutom vill bygga en svindyr budgetspräckande mur mot Mexiko …
Renlärig till max är däremot vicepresidenten Mike Pence, som skulle få ta över efter Trump …

Det är inte svårt att se framför sig hur högerspökena i godan ro låter Trump göra bort sig tills riksrätten är ett faktum och sedan istället för att rädda honom låter proffspolitikern Pence, ett ärkekonservativt dumhuvud som inte tror på evolutionen, bli deras marionett i Vita Huset.

Där sätter jag mina pengar, folks: President Pence 2018.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *